Menu

Održana je 12. sjednica UO Fondacije

dela

Upravni odbor Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije održao je u Sarajevu 8. februara 12. redovnu sjednicu. Na sjednici zamjenik predsjednika Upravnog odbora Fondacije g-din Esad Delić istakao je značaj pripadnika branilačke populacije u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu kao i nastojanja Fondacije da kao institucija na nivou Federacije BiH pomogne u rješavanju teške materijalne situacije optuženih i osumnjičenih branitelja. Delić se ovom prilikom iskreno zahvalio svim institucijama, organizacijama i predstavnicima svih nivoa vlasti kao i fizičkim i pravnim licima koji su prepoznali značaj ovakvog projekta i na bilo koji način pomogli u sufinansiranju rada Fondacije.

Ova Fondacija je u protekloj godini zaprimila ukupno 78. zahtjeva optuženih ili osuđenih branitelja kojim su na osnovu Odluka Upravnog odbora na ukupno 11. održanih sjednica u 2016.godini i na osnovu Javnog poziva objavljenog na web stranici Fondacije i Pravilniku o kriterijima raspodjele sredstava dodijeljena sredstva u iznosu od 177.000,00 KM. Branioci i članovi njihovih porodica svojim zahtjevima su tražili pomoć na obrascima AO1, AO2 i AO3 koji su sastavni dio Pravilnika o kriterijima raspodjele sredstava, a prioritetnost dodjele sredstava je bazirana na hitnosti rješavanja specifičnih slučajeva i egzistencijalnoj ugroženosti branitelja i njihovih porodica. Fondacija za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije je zahvaljujući nesebičnom radu i zalaganju svih članova Upravnog odbora u potpunosti opravdala cilj osnivanja i svrhu postojanja.

Zamjenik predsjednika Fondacije g-din Esad Delić izrazio je svoj stav da Fondacija i u 2017. godini u kontinuitetu nastavlja realizovati svoje ciljeve i programske zadatke kroz dodjelu sredstava braniteljima i članovima njihovih porodica te kroz različite inicijative branilačkih udruženja u svrhu prikupljanja sredstava za rad ove Fondacije, posjete predstavnicima vlasti na svim nivoima i dalji rad na predstavljanju i prezentaciji Fondacije.

Naši branitelji, kao što je to slučaj u svakom civiliziranom društvu moraju imati pravo na adekvatnu pravnu pomoć i odbranu kako bi dokazali svoju istinu.

U cilju održavanja transparentnosti rada Fondacije sve uplate domaćih, stranih pravnih i fizičkih lica mogu se izvršiti isključivo na račun Fondacije koji je otvoren kod Uni Credit Banke broj 3387 2022 5436 1386.

Zamjenik predsjednika UO Fondacije Esad Delić

back to top