Menu

Potpisan ugovor o sufinansiranju Fondacije

Potpisan ugovor o sufinansiranju Fondacije

Na osnovu odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 27. januara 2017. godine iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata odobravaju se sredstva kao pomoć u sufinansiranju rada Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije Sarajevo u ukupnom iznosu od 189.000,00 KM. Sredstva će se doznačavati kvartalno na transakcijski račun Fondacije, pri čemu se Fondacija obavezuje da će Federalnom ministarstvu dostavljati finansijske izvještaje o utrošku doznačenih sredstava, kao što je to bio slučaj i u predhodnoj godini.

Ugovor su potpisali ministar za boračka pitanja FBiH doc. Dr. Salko Bukvarević i zamjenik predsjednika Upravnog odbora Fondacije g-din Esad Delić, koji je ovom prilikom uručio zahvalnice Vladi FBiH, ministarstvu za boračka pitanja FBiH te federalnom ministru Bukvareviću za dosadašnji doprinos u pokretanju i afirmaciji rada Fondacije.

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora Fondacije g-din Esad Delić istakao je da će sredstva biti podjeljena transparentno u skladu sa Javnim pozivom i Pravilnikom o kriterijima raspodjele sredstava našim braniteljima, podnosiocima zahtjeva. Proritet pri rješavanju zahtjeva imat će akcenat na specifičnosti pojedinačnih slučajeva kao i na egzistencijalnoj ugroženosti optuženih i osumnjičenih branitelja i članova njihovih porodica.

Upravni odbor Fondacije je na 12. Sjednici i prvoj održanoj sjednici u 2017. godini donio Odluke o odobravanju sredstava za 28. branitelja u ukupnom iznosu od 67.500,00 KM. Sva sredstva su uplaćena u toku februara 2017. godine na transakcijske račune podnosioca zahtjeva ili advokatskih kancelarija osuđenih i osumnjičenih branitelja u zavisnosti od zahtjeva koji je podnešen na adresu Fondacije.

back to top